Targi Wyposażenia Gastronomiiw Zielonej Górze

12 maja 2015 r. uczniowie klas I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSCKR w Kamieniu Małym, wzięli udział w wyjeździe edukacyjno – dydaktycznym na III Targi Wyposażenia Gastronomii, Sklepów i Biur w Zielonej Górze. Targi odbywały się w zielonogórskiej „Palmiarni”. W ramach wycieczki uczniowie mieli możliwość przyrządzania przystawek z wędzonego łososia i szynki parmeńskiej z dodatkami kiełek rzodkiewki, rzeżuchy oraz nadzienia twarogowo-orzechowego z nutką czosnku. Prace kulinarne odbywały się pod bacznym okiem mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Nieodzownym elementem targów była degustacja przyrządzonych potraw, lodów, soków i napojów. W ciekawy i przystępny sposób młodzieży przedstawiono informacje na temat sposobu przyrządzania, doprawiania i eksponowania potraw, deserów, soków warzywno –owocowych. Uczniowie zapoznali się także z bogatą ofertą handlową dotyczącą wyposażenia zakładów gastronomicznych oraz poznali podstawy projektowania technologii gastronomicznej. Wyjazd okazał się udany. Młodzież wróciła bogatsza o nowe doświadczenia, które będą mogli wykorzystać w życiu codziennym jak i zawodowym.

 

W. Czerwińska

K. Tyrpa


 

Dodaj komentarz