Bank Żywności w Gorzowie prowadzi od lat ogromną działalność pomocową, ratując żywność przed jej zmarnowaniem, a jednocześnie przekazując ją najuboższym i potrzebującym. Czyni to w ramach programów ogólnopolskich, a nawet europejskich. By jednak działać sprawnie, bank musi mieć funkcjonalne zaplecze logistyczne z magazynami i chłodniami.
Trwa właśnie wielki remont, który pozwoli nam przystąpić do kolejnej akcji pomocy – powiedział redakcji Augustyn Wiernicki, prezes Banku Żywności w Gorzowie. Rosną potrzeby społeczne w tym zakresie, pogłębia się sfera ubóstwa, dlatego operujemy coraz większymi partiami żywności. Remont był więc koniecznością – dodaje Krystyna Rogacewicz, dyrektor Banku Żywności w Gorzowie. Bank Żywności w Gorzowie jest jedyną tego typu placówką w województwie lubuskim. Obsługuje około 20 tysięcy osób.
tekst i foto Ryszard Waldun